Spelenderwijsorkest

Hier vind je alle 123ZING liedjes die zijn bewerkt voor het Spelenderwijsorkest (klassenorkest) en jeugd-, opleidingsorkest. Zo is het mogelijk voor de vereniging om aan te sluiten bij muziekonderwijs op school. Per lied vind je een meespeelvideo van het Spelenderwijsorkest arrangement, te gebruiken bij het instuderen. Open het lied en ga naar ‘Leerkrachtinformatie’ om de partituren te downloaden. Meer informatie vind je bij Voorbereiding.

Voorbereiding

In een Spelenderwijsorkest krijgen kinderen de allereerste kennismaking met diverse instrumenten en het samen muziek maken in een orkest. Spelenderwijsorkest maakt de verbinding van binnenschoolse naar buitenschoolse muziekprojecten.

Bij diverse liedjes van 123ZING zijn arrangementen voor Spelenderwijsorkest en Jeugdorkest toegevoegd. Deze zijn gratis te downloaden voor iedereen. Bovendien is de meespeelvideo speciaal voor het Spelenderwijsorkest ook beschikbaar gemaakt via de 123ZING Player.

Open een lied en klik linksonder op ‘Leerkrachtinformatie’. Hier vind je onder de knop ‘Downloads’ alle beschikbare partituren en de tekst van het lied. Open een lied en klik op ‘Spelenderwijsorkest’. De meespeelvideo voor Spelenderwijsorkest opent in de player. Er staan twee versies klaar: een versie met zang en een versie zonder zang. Gebruik de meespeelvideo om het Spelenderwijsorkest-arrangement te oefenen en het lied te zingen.

Verschillende versies zodat iedereen mee kan doen!

De arrangementen bij de Spelenderwijsorkest-liedjes zijn vrij te downloaden voor iedereen.De arrangeurs hebben er twee versies van gemaakt:

  • een Spelenderwijsversie, bedoeld voor het gebruik in de klas, door kinderen die (nog) geen instrumentale vaardigheden hebben. Bij elk lied staat een meespeelvideo van het Spelenderwijsorkest arrangement, te gebruiken bij het instuderen.
  • een Jeugdorkestversie, bedoeld voor het gebruik in de muziekvereniging.

XML

Als docent en dirigent heb je altijd te maken met niveauverschillen binnen je orkest of ensemble. Daarom zijn de liedjes ook in XML-versie te downloaden, zodat je hier ‘op maat’ voor je eigen groep aanpassingen kunt aanbrengen (lees wel even het document met de voorwaarden door).

De liedjes staan in de originele toonsoort, wat betekent dat voor sommige instrumenten soms noten voor kunnen komen, die leerlingen nog niet kennen. Je bent vrij om partijen te wisselen, aan te passen en op die manier voor jouw groep speelbaar te maken. Je kunt er dus ook voor kiezen om de Spelenderwijsversie en de Jeugdorkestversie door elkaar te gebruiken.

Spelenderwijs gaat er vanuit dat iedereen mee kan en mag doen, en dat betekent ook dat de docent / dirigent met deze arrangementen tools krijgt om dit mogelijk te maken.

Deze arrangementen zijn ontwikkeld door 123ZING in samenwerking met verschillende partners. Wil je meer informatie over de 123ZING digitale muziekmethode? Ga naar www.123zing.nl en ontdek de methode.