Muziek in de stad (3-4)

Dit lespakket is gemaakt ter gelegenheid van het Mahler Festival 2020 in Het Concertgebouw in Amsterdam. Bekijk de compilatievideo over de lessen bij ‘Voorbereiding’. In dit thema gaan we de stad in! De leerlingen verklanken de geluiden uit de stad. Er wordt gecomponeerd en gepresenteerd. Grafische notatie en kleurnotatie komen als muzikale begrippen aan bod in deze lessen. De liedjes en lessen zijn voor alle basisscholen gratis te gebruiken in de klas! Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam.

Videoles en liedjes

Start met de videoles. Ga daarna verder met het lied. Herhaal het lied door de weken heen tot deze is ingestudeerd.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 16:34
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:29
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Verwerkingsopdrachten

Bekijk per opdracht de leerkrachtinformatie voor compacte lesvoorbereiding.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 10-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-30 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 15-20 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 15-30 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Componeeropdracht

Componeer zelf met de 123ZING Componeertools.
Naam Meedoen
Groep
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Voorbereiding


Nieuwsgierig naar het lesmateriaal binnen dit thema van de leerlijn? Bekijk hier de compilatie.


Gustav Mahler liet zich graag inspireren door de geluiden om hem heen. In de videoles ontdekt de klas dat geluiden van de stad en de natuur als een echte symfonie kunnen klinken. Door actief mee te doen, ontdekken ze samen met de heren van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet dat er in veel geluiden melodie te ontdekken is en dat je deze melodie ook met instrumenten en boomwhackers kan spelen. Ook ontdekken ze dat verschillende melodieën door elkaar een mooi resultaat kunnen opleveren. Met het lied ‘Buitensymfonie’ wordt verder gezongen over de geluiden om ons heen en in de verwerkingsopdrachten staat naast het verkennen van buiteninstrumenten, het spelen met boomwhackers én componeren in de 123ZING Componeertool centraal. Er is voldoende materiaal om 6 à 7 weken mee aan de slag te gaan, van vakantie tot vakantie.

OVER DE LESSEN

Videoles en liedjes

 • Videoles Muziek in de stad (16:34min)
  Gustav Mahler liet zich inspireren door de geluiden om zich heen. In de videoles ontdekt de klas dat geluiden van de stad en de natuur als een echte symfonie kunnen klinken. Door actief mee te doen, ontdekken ze samen met de muzikanten van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet dat er in veel geluiden melodie te ontdekken is en dat je deze melodie ook met instrumenten en boomwhackers kan spelen. Ook ontdekken ze dat verschillende melodieën door elkaar een mooi resultaat kunnen opleveren.
 • Lied "Buitensymfonie"
  Wist je dat er buiten heel veel muziek klinkt? Alle klanken die je hoort, van een tram, een hond, het verkeer, een klok: overal zit muziek in! En als je goed luistert, hoor je een echte buitensymfonie!

Verwerkingsopdrachten

 • Praatplaat Muziek in de stad
  Ga op avontuur in de stad! Welke geluiden ‘zien’ jullie? Je kan ook luisteren naar muziek van Gustav Mahler, terwijl je de praatplaat bekijkt.
 • Instrumenten om je heen
  Wist je dat er om je heen veel geluiden te vinden zijn? Ga op zoek naar takken, etuis, flesjes, blikjes, pennen en zakjes en laat de nieuwe instrumenten horen in de klas! Hoe klinken jullie zelfbedachte instrumenten? En klinken ze hoog of laag of misschien er tussenin?
 • Meespelen met Buitensymfonie
  Zet de boomwhackers of andere instrumenten met kleurcodering maar klaar en speel mee met de gekleurde tulpen.
 • Meespelen met Mahhler's Symfonie No. 3 Speel mee op ritme-instrumenten met Mahler’s Symfonie No.3. Kijk goed naar de ritme-iconen. Of speel mee op je eigen instrument uit de stad of natuur!
 • Teken mee met Mahler
  Melodie kan je omzetten in mooie lijnen of stippen: grafische notatie. Teken mee met de melodielijnen in de stijl van Mahler.
 • Eindpresentatie Muziek in de stad Niets leuker dan aan anderen laten zien en horen wat allemaal is geleerd over Mahler! De lessen die zijn aangeboden kunnen worden gepresenteerd aan publiek en wij helpen daar graag een handje bij!

Componeeropdracht

 • Componeer je eigen buitensymfonie
  Componeer zelf met buitengeluiden met de 123ZING Ritme Tool. Luister naar de muzikale vraag. Hoe zou jij dit muziekstuk afmaken?

VOORBEREIDING
Elk lesonderdeel heeft een eigen voorbereiding. Je vindt deze bij 'Leerkrachtinformatie' in het lesoverzicht of door op de drie puntjes te klikken. Je leest daar ook wat je allemaal nodig hebt en werkbladen zijn te downloaden onder 'Downloads'.

HERHALING
Het aanleren van muzikale vaardigheden vraagt, net als bij andere vakken, om herhaling! Schroom niet om onderdelen te herhalen door de week heen, graag zelfs. Geef er je eigen draai aan, vul aan met wat je al in je vingers hebt en werk zo aan nog meer muziekplezier.

AANVULLENDE INFORMATIE
Tijdens de videoles ben je vrij om te stoppen of herhalen wanneer je zelf vindt dat dit nodig is. De les is zo opgebouwd dat dit niet noodzakelijk is, maar iedere leerkracht is uiteraard vrij zijn of haar eigen inbreng, creativiteit en muzikaliteit te laten spreken. Wil je een onderdeel nog eens extra herhalen of kleinere groepjes leerlingen nog iets voor laten doen zodat het beter te horen is: alle extra activiteiten en oefeningen zijn een aanwinst voor de les!


OVER GUSTAV MAHLER
Gustav Mahler was een Oostenrijks componist die leefde van 1860 tot 1911. Hij schreef liederen en symfonieën die geïnspireerd waren op het leven en de natuur. Ook was hij een beroemd dirigent. In 1903 dirigeerde hij op uitnodiging van Willem Mengelberg de Derde Symfonie in Het Concertgebouw in Amsterdam en bouwde vanaf dat moment een goede vriendschap op met Het Concertgebouw.

OVER MAHLERS DIGITALE KLASLOKAAL
Van 8 tot en met 17 mei 2020 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Zoals Mahler zelf opmerkte gaat het bij tradities niet ‘om het vereren van de as, maar om het doorgeven van het vuur’. Daarom wordt aan alle scholen een digitaal educatiepakket aangeboden, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, ontwikkeld en geproduceerd door 123ZING.

Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam, met steun van het Hendrik Muller Fonds, Het Concertgebouw Fonds en Stichting De Weille Ogier.