Maak kennis met Gustav Mahler (5-6)

Deze special is gemaakt ter gelegenheid van het Mahler Festival 2020 in Het Concertgebouw in Amsterdam. In de lessen voor groep 5-6 wordt het leven van Mahler belicht. Hij was niet allen een gevierd componist, maar ook een veelgevraagde dirigent. Dirigeren, componeren en improviseren komen als muzikale begrippen aan bod in deze lessen. Bekijk de compilatievideo over de lessen bij ‘Voorbereiding’. De liedjes en lessen zijn voor alle basisscholen gratis te gebruiken in de klas! Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam.

Videoles en liedjes

Start het thema met de videoles. Ga na de videoles verder met het lied. Herhaal het lied door de weken heen tot deze is ingestudeerd.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 14:33
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:18
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Verwerkingsopdrachten

Onderstaande verwerkingsopdrachten hebben ieder een eigen lesvoorbereiding. Kijk hiervoor bij ‘Leerkrachtinformatie’ in het lesoverzicht. De aangegeven tijd is een indicatie, de meeste opdrachten kunnen over meerdere momenten worden verspreid. Herhaal het geleerde zoveel mogelijk.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 15-25 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 20-30 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 15-45 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 7:19
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 15-25 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Componeertool

De opdracht met de 123ZING Componeertool staat vanaf eind februari voor je klaar. Tot die tijd hebben we alvast een versie klaargezet om mee te experimenteren.
Naam Meedoen
Groep
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Voorbereiding


Nieuwsgierig naar het lesmateriaal binnen dit thema van de leerlijn? Bekijk de compilatie. (1:07 min)


Gustav Mahler was een groot componist en dirigent. In de videoles maken de leerlingen kennis met het leven van Mahler, van kind tot volwassene. Op actieve wijze wordt ontdekt dat je met geluiden geïnspireerd op de natuur een compositie kan maken, dat emotie een belangrijk onderdeel was binnen Mahler’s symfonieën én wordt mee gedirigeerd met het lied ‘Das Lied Von Der Erde: 3. Von Der Jugend’. Groep 5-6 gaat na de videoles verder met het lied ‘De Dirigent’ en in de verwerkingsopdrachten wordt naast verdere kennismaking met de muziek van Mahler verdergeleerd over mineur door mee te spelen op boomwhackers en door een eigen compositie te maken met de 123ZING Componeertool. Er is voldoende materiaal om 6 a 7 weken mee aan de slag te gaan, van vakantie tot vakantie.

OVER DE LESSEN

Videoles en liedjes

 • Videoles Maak kennis met Gustav Mahler (14:33min)
  In de videoles maken de leerlingen kennis met het leven van Mahler, van kind tot volwassene. Op actieve wijze wordt ontdekt dat je met geluiden geïnspireerd op de natuur een compositie kan maken, dat emotie een belangrijk onderdeel was binnen Mahler’s symfonieën én wordt mee gedirigeerd met het lied ‘Das Lied Von Der Erde: Von Der Jugend’. De videoles is voor groep 5-6 hetzelfde als voor groep 7-8. Het bijbehorende lied en de verwerkingsopdrachten zijn wel verschillend.
 • Lied "De Dirigent"
  Een dirigent leidt het orkest, maar wat doet hij nu eigenlijk precies? Leer zingend over de dirigent en doe mee als een echte dirigent!

Verwerkingsopdrachten

 • Meespelen met Mahler's 'Vader Jacob' in mineur
  Speel mee op boomwhackers met Vader Jacob, maar dan in mineur! Net zoals Gustav Mahler dit heeft verwerkt in de zijn Symfonie No. 1, deel 3. Je kan het zelfs in canon proberen!
 • Canon zingen met Vader Jacob in mineur
  Zing mee met Vader Jacob, maar dan in mineur! Je kan het ook in 2, 3 of 4 groepen in canon proberen!
 • Luisteropdrachten
  Luister naar de muziek van Gustav Mahler en beantwoord klassikaal de vragen over wat je gehoord hebt.
 • Tekenen op muziek van Mahler Wat ‘zie’ jij in de muziek van Gustav Mahler? In een tekening of schilderij zie je aan de kleuren of manier van schilderen, wat de sfeer en emotie is van de afbeelding. In muziek kan je dat horen! Door de instrumenten die spelen, of het langzaam of snel klinkt, hard of zacht. Luister naar de muziek van Mahler en teken hierbij dat wat in je opkomt.
 • Leren dirigeren met Leonard
  Leer dirigeren met Leonard. Volg de videoles en leer hoe je met je stok (of pen) maat en volume aangeeft en vol emotie dirigeert. In het lied kan ook naar hartenlust worden mee-gedirigeerd.
 • Eindpresentatie Maak kennis met Gustav Mahler Niets leuker dan aan anderen laten zien en horen wat allemaal is geleerd over Mahler! De lessen die zijn aangeboden kunnen worden gepresenteerd aan publiek en wij helpen daar graag een handje bij!

Verwerkingsopdrachten

 • Componeer je eigen melodie in mineur
  Binnenkort vind je hier een opdracht met de 123ZING Drum & Bass Tool. We hebben alvast een lege opdracht voor je klaargezet, zodat je in de klas alvast kan beginnen met componeren.

VOORBEREIDING
Elk lesonderdeel heeft een eigen voorbereiding. Je vindt deze bij 'Leerkrachtinformatie' in het lesoverzicht of door op de drie puntjes te klikken. Je leest daar ook wat je allemaal nodig hebt en werkbladen zijn te downloaden onder 'Downloads'.

HERHALING
Het aanleren van muzikale vaardigheden vraagt, net als bij andere vakken, om herhaling! Schroom niet om onderdelen te herhalen door de week heen, graag zelfs. Geef er je eigen draai aan, vul aan met wat je al in je vingers hebt en werk zo aan nog meer muziekplezier.

AANVULLENDE INFORMATIE
Tijdens de videoles ben je vrij om te stoppen of herhalen wanneer je zelf vindt dat dit nodig is. De les is zo opgebouwd dat dit niet noodzakelijk is, maar iedere leerkracht is uiteraard vrij zijn of haar eigen inbreng, creativiteit en muzikaliteit te laten spreken. Wil je een onderdeel nog eens extra herhalen of kleinere groepjes leerlingen nog iets voor laten doen zodat het beter te horen is: alle extra activiteiten en oefeningen zijn een aanwinst voor de les!


OVER GUSTAV MAHLER
Gustav Mahler was een Oostenrijks componist die leefde van 1860 tot 1911. Hij schreef liederen en symfonieën die geïnspireerd waren op het leven en de natuur. Ook was hij een beroemd dirigent. In 1903 dirigeerde hij op uitnodiging van Willem Mengelberg de Derde Symfonie in Het Concertgebouw in Amsterdam en bouwde vanaf dat moment een goede vriendschap op met Het Concertgebouw.

OVER MAHLERS DIGITALE KLASLOKAAL
Van 8 tot en met 17 mei 2020 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Zoals Mahler zelf opmerkte gaat het bij tradities niet ‘om het vereren van de as, maar om het doorgeven van het vuur’. Daarom wordt aan alle scholen een digitaal educatiepakket aangeboden, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, ontwikkeld en geproduceerd door 123ZING.

Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam, met steun van het Hendrik Muller Fonds, Het Concertgebouw Fonds en Stichting De Weille Ogier.