Het leven van Gustav Mahler (7-8)

Deze special is gemaakt ter gelegenheid van het Mahler Festival 2020 in Het Concertgebouw in Amsterdam. In de lessen voor groep 7-8 wordt het leven van Mahler belicht. Hij was niet allen een gevierd componist, maar ook een veelgevraagde dirigent. Dirigeren, componeren en improviseren komen als muzikale begrippen aan bod in deze lessen. Bekijk de compilatievideo over de lessen bij ‘Voorbereiding’. De liedjes en lessen zijn voor alle basisscholen gratis te gebruiken in de klas! Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam.

Videoles en liedjes

Start met de videoles. Ga daarna verder met het lied. Herhaal het lied door de weken heen tot deze is ingestudeerd.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 14:33
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:51
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:02
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Verwerkingsopdrachten

Bekijk per opdracht de leerkrachtinformatie voor compacte lesvoorbereiding.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 10-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 30-45 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 30-45 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 20-30 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Componeeropdracht

De opdracht met de 123ZING Componeertool staat vanaf eind februari voor je klaar. Tot die tijd hebben we alvast een versie klaargezet om mee te experimenteren.
Naam Meedoen
Groep
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Voorbereiding


Nieuwsgierig naar het lesmateriaal binnen dit thema van de leerlijn? Bekijk de compilatie. (1:07 min)


Gustav Mahler was een groot componist en dirigent. In de videoles maken de leerlingen kennis met het leven van Mahler. Op actieve wijze wordt ontdekt dat je met geluiden geïnspireerd op de natuur een compositie kan maken, dat emotie een belangrijk onderdeel was binnen Mahler’s symfonieën én er wordt mee-gedirigeerd met ‘Das Lied Von Der Erde: 3. Von Der Jugend’. Groep 7-8 gaat verder met dit lied en maakt er een eigentijdse versie van met rap, bodypercussie en het maken van een eigen tekst. In de verwerkingsopdrachten wordt verder kennisgemaakt met de wereld van Mahler en wordt een eigen beat gemaakt in de 123ZING Componeertool. Er is voldoende lesmateriaal om 6 à 7 weken mee aan de slag te gaan, van vakantie tot vakantie.

OVER DE LESSEN

Videoles en liedjes

 • Videoles Het leven van Gustav Mahler (14:33min)
  In de videoles maken de leerlingen kennis met het leven van Mahler, van kind tot volwassene. Op actieve wijze wordt ontdekt dat je met geluiden geïnspireerd op de natuur een compositie kan maken, dat emotie een belangrijk onderdeel was binnen Mahler’s symfonieën én wordt mee gedirigeerd met het lied ‘Das Lied Von Der Erde: Von Der Jugend’. De videoles is voor groep 5-6 hetzelfde als voor groep 7-8. Het bijbehorende lied en de verwerkingsopdrachten zijn wel verschillend.
 • Lied "Das Lied Von Der Erde: Von Der Jugend (Remix)"
  Mahler liet vaak stukken uit liederen terugkomen in zijn symfonieën. Eigenlijk een vorm van hergebruiken en opnieuw in een symfonie ‘mixen’. Van zijn lied ‘Das Lied Von Der Erd: Von Der Jugend’ hebben wij ook een remix gemaakt. Omdat Mahler zich liet inspireren door de natuur, is dit thema gekozen voor de rap. Laat je stem maar horen!
 • Lied "Das Lied Von Der Erde: Von Der Jugend (Orignial)"
  Mahler’s ‘Das Lied Von Der Erde: Von Der Jugend’ is één van de liederen uit een cyclus van zes liederen. De oorspronkelijk Duitse tekst is geïnspireerd op Chinese gedichten.Wij maakten er een Nederlandse vertaling van. Luister naar het lied en laat je mee voeren. En.. wie weet lukt het om het lied samen te zingen.

Verwerkingsopdrachten

 • Maak een bodypercussie bij Stürmisch Bewegt
  In deze opdracht herhaal je eerst de tekens en bewegingen die horen bij ‘Onweer’ (uit de videoles). Daarna wordt op geleide van Mahler’s Stürmisch Bewegt een eigen weer-geïnspireerde bodypercussie bedacht, die in groepen of met de hele klas kan worden uitgevoerd.
 • Maak een eigen tekst op Lied Von Der Erde: Von Der Jugend (Remix)
  Schrijf een eigen rap geïnspireerd op de natuur, op de remix van ‘Das Lied von der Erde: Von Der Jugend’. En laat het horen aan publiek!
 • Luisteropdrachten
  Luister naar de muziek van Gustav Mahler en beantwoord klassikaal de vragen over wat je gehoord hebt.
 • Leren dirigeren met Leonard
  Leer dirigeren met Leonard. Volg de videoles en leer hoe je met je stok (of pen) maat en volume aangeeft en vol emotie dirigeert. In het lied kan ook naar hartenlust worden mee-gedirigeerd.
 • Eindpresentatie Maak kennis met Gustav Mahler Niets leuker dan aan anderen laten zien en horen wat allemaal is geleerd over Mahler! De lessen die zijn aangeboden kunnen worden gepresenteerd aan publiek en wij helpen daar graag een handje bij!

Verwerkingsopdrachten

 • Componeer een beat met melodie
  Binnenkort vind je hier een opdracht met de 123ZING Drum & Bass Tool. We hebben alvast een lege opdracht voor je klaargezet, zodat je in de klas alvast kan beginnen met componeren.

VOORBEREIDING
Elk lesonderdeel heeft een eigen voorbereiding. Je vindt deze bij 'Leerkrachtinformatie' in het lesoverzicht of door op de drie puntjes te klikken. Je leest daar ook wat je allemaal nodig hebt en werkbladen zijn te downloaden onder 'Downloads'.

HERHALING
Het aanleren van muzikale vaardigheden vraagt, net als bij andere vakken, om herhaling! Schroom niet om onderdelen te herhalen door de week heen, graag zelfs. Geef er je eigen draai aan, vul aan met wat je al in je vingers hebt en werk zo aan nog meer muziekplezier.

AANVULLENDE INFORMATIE
Tijdens de videoles ben je vrij om te stoppen of herhalen wanneer je zelf vindt dat dit nodig is. De les is zo opgebouwd dat dit niet noodzakelijk is, maar iedere leerkracht is uiteraard vrij zijn of haar eigen inbreng, creativiteit en muzikaliteit te laten spreken. Wil je een onderdeel nog eens extra herhalen of kleinere groepjes leerlingen nog iets voor laten doen zodat het beter te horen is: alle extra activiteiten en oefeningen zijn een aanwinst voor de les!


OVER GUSTAV MAHLER
Gustav Mahler was een Oostenrijks componist die leefde van 1860 tot 1911. Hij schreef liederen en symfonieën die geïnspireerd waren op het leven en de natuur. Ook was hij een beroemd dirigent. In 1903 dirigeerde hij op uitnodiging van Willem Mengelberg de Derde Symfonie in Het Concertgebouw in Amsterdam en bouwde vanaf dat moment een goede vriendschap op met Het Concertgebouw.

OVER MAHLERS DIGITALE KLASLOKAAL
Van 8 tot en met 17 mei 2020 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Zoals Mahler zelf opmerkte gaat het bij tradities niet ‘om het vereren van de as, maar om het doorgeven van het vuur’. Daarom wordt aan alle scholen een digitaal educatiepakket aangeboden, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, ontwikkeld en geproduceerd door 123ZING.

Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam, met steun van het Hendrik Muller Fonds, Het Concertgebouw Fonds en Stichting De Weille Ogier.