Geluiden in de natuur (1-2)

Deze special is gemaakt ter gelegenheid van het Mahler Festival 2020 in Het Concertgebouw in Amsterdam. In dit thema gaan we de natuur in! Er wordt muziek gemaakt met takken, blaadjes, steentjes en andere natuur-materialen. Hoog en laag komen als muzikale begrippen aan bod in deze lessen. Bekijk snel de video over de lessen bij ‘Voorbereiding’. De liedjes en lessen zijn voor alle basisscholen gratis te gebruiken in de klas! Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam.

Videoles en liedjes

Start met de videoles. Ga daarna verder met het lied. Herhaal het lied door de weken heen tot deze is ingestudeerd.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 12:24
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:06
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Verwerkingsopdrachten

Bekijk per opdracht de leerkrachtinformatie voor compacte lesvoorbereiding.
Naam Meedoen
Groep
Tijd: 5-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-30 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-20 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 5-30 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10-15 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Componeeropdracht

Componeer zelf met de 123ZING Componeertools.
Naam Meedoen
Groep
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Voorbereiding


Nieuwsgierig naar het lesmateriaal binnen dit thema van de leerlijn? Bekijk hier de compilatie.

Gustav Mahler liet zich graag inspireren door de geluiden uit de natuur. In de videoles wordt de klas meegenomen naar het bos. Daar zijn heel veel geluiden te horen, zoals een waterval en fluitende vogels. Onderweg ontdekken de kinderen dat al die geluiden als muziek in de oren klinkt. Samen met blazerstrio DiviDivi3 leren ze over hoog en laag en dat je met takken en blaadjes muziek kan maken. In het lied ‘1,2 Doe Maar Mee’ en in de verwerkingsopdrachten gaat de klas hier mee door en maken ze een eigen compositie in de 123ZING Componeertool. De muziek van Mahler zit verweven in de videoles en de opdrachten. Er is voldoende materiaal om 6 a 7 weken mee aan de slag te gaan, van vakantie tot vakantie.


OVER DE LESSEN

Videoles en lied

 • Videoles Geluiden in de natuur (12:24min)
  Gustav Mahler liet zich graag inspireren door de geluiden uit de natuur. In de videoles wordt de klas meegenomen naar het bos. Daar zijn heel veel geluiden te horen, zoals een waterval en fluitende vogels. Onderweg ontdekken de kinderen dat al die geluiden als muziek in de oren klinken. Samen met Dividivi3 leren ze over hoog en laag en dat je met takken en blaadjes muziek kan maken.
 • Lied "1, 2, Doe Maar Mee"
  Eén, twee, doe maar mee, we lopen in de maat! En terwijl we in de maat door het bos lopen, maken we muziek met ons lichaam en met blaadjes en takjes. Want in de natuur is veel muziek te horen!

Verwerkingsopdrachten

 • Praatplaat Geluiden in de natuur
  Stap samen het bos in en ontdek de geluiden die er allemaal te vinden zijn in de natuur. Luister en doe samen mee. Welke geluiden ‘zien’ jullie? Je kan ook luisteren naar muziek van Gustav Mahler, terwijl je de praatplaat bekijkt.
 • Instrumenten uit de natuur
  Wist je dat er in de natuur veel geluiden te vinden zijn? Ga op zoek naar takken, stenen, blaadjes en bewonder de nieuwe instrumenten in de klas! Hoe klinken jullie instrumenten uit de natuur? En klinken ze hoog of laag?
 • Meespelen met Mahler's Symfonie No. 2
  Pak je natuur-instrumenten of zelfgemaakte instrumenten erbij en speel mee met een fragment uit Symfonie No. 2 van Gustav Mahler. Leer al spelende over hoog en laag en hard en zacht.
 • Meespelen met 1,2, Doe Maar Mee
  Met bodypercussie geluiden speel je mee met blaadjes, takken en een boomstam. Of gebruik jullie eigen natuurinstrumenten! Oefen mee met het lied 1,2, Doe Maar Mee en bedenk een eigen variatie!
 • Eindpresentatie Geluiden in de natuur
  Niets leuker dan aan anderen laten zien en horen wat allemaal is geleerd over Mahler! De lessen die zijn aangeboden kunnen worden gepresenteerd aan publiek en wij helpen daar graag een handje bij!

Componeeropdracht

 • Componeer en speel mee
  Componeer samen met de 123ZING Stippen Tool! Luister naar het voorbeeld en bedenk zelf hoe het verder gaat. Luister en speel samen mee door te klappen of maak gebruik van instrumenten.


VOORBEREIDING
Elk lesonderdeel heeft een eigen voorbereiding. Je vindt deze bij 'Leerkrachtinformatie' in het lesoverzicht of door op de drie puntjes te klikken. Je leest daar ook wat je allemaal nodig hebt en werkbladen zijn te downloaden onder 'Downloads'.

HERHALING
Het aanleren van muzikale vaardigheden vraagt ,net als bij andere vakken, om herhaling! Schroom niet om onderdelen te herhalen door de week heen, graag zelfs. Geef er je eigen draai aan, vul aan met wat je al in je vingers hebt en werk zo aan nog meer muziekplezier.

AANVULLENDE INFORMATIE
Tijdens de videoles ben je vrij om te stoppen of herhalen wanneer je zelf vindt dat dit nodig is. De les is zo opgebouwd dat dit niet noodzakelijk is, maar iedere leerkracht is uiteraard vrij zijn of haar eigen inbreng, creativiteit en muzikaliteit te laten spreken. Wil je een onderdeel nog eens extra herhalen of kleinere groepjes leerlingen nog iets voor laten doen zodat het beter te horen is: alle extra activiteiten en oefeningen zijn een aanwinst voor de les!


OVER GUSTAV MAHLER
Gustav Mahler was een Oostenrijks componist die leefde van 1860 tot 1911. Hij schreef liederen en symfonieën die geïnspireerd waren op het leven en de natuur. Ook was hij een beroemd dirigent. In 1903 dirigeerde hij op uitnodiging van Willem Mengelberg de Derde Symfonie in Het Concertgebouw in Amsterdam en bouwde vanaf dat moment een goede vriendschap op met Het Concertgebouw.

OVER MAHLERS DIGITALE KLASLOKAAL
Van 8 tot en met 17 mei 2020 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Zoals Mahler zelf opmerkte gaat het bij tradities niet ‘om het vereren van de as, maar om het doorgeven van het vuur’. Daarom wordt aan alle scholen een digitaal educatiepakket aangeboden, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, ontwikkeld en geproduceerd door 123ZING.

Alle lessen, liedjes en opdrachten van ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’ zijn door 123ZING ontwikkeld in opdracht van Het Concertgebouw Amsterdam, met steun van het Hendrik Muller Fonds, Het Concertgebouw Fonds en Stichting De Weille Ogier.