Thuistips Groep 3-4

Op deze pagina vind je allerlei leuke lessen en liedjes voor groep 3-4 die je gratis kunt gebruiken. Heeft de school van jouw kind 123ZING dan kan de leerkracht ook een Kidspagina speciaal voor de klas maken met nog meer liedjes en de 123ZING Componeertools. Vraag hiernaar bij de leerkracht. Veel plezier!

Liedjes en lessen

Naam Meedoen
Groep
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 1:46
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:04
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:45
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:51
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 1:23
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:43
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:13
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:15
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:19
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:03
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 0:50
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 10 min.
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:19
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 3:10
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:38
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:08
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 1:56
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijd: 2:29
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Maak muziek met de 123ZING Componeertools

Met de 123ZING Componeertools maak je eigen ritmes en composities, om te laten horen aan anderen of om samen mee te spelen op (zelfgemaakte) instrumenten. Bekijk de uitlegvideo voordat je begint.
Naam Meedoen
Groep
0
1
2
3
4
5
6
7
8
0
1
2
3
4
5
6
7
8
0
1
2
3
4
5
6
7
8

Voorbereiding

Leuk dat je met muziek aan de slag gaat! De liedjes en lessen die voor je klaar staan, komen allemaal uit de 123ZING Muziekmethode en zijn op dit moment vrij toegankelijk. Ze zijn voor jullie klaar gezet om lekker samen te zingen en plezier te maken!

Bij veel liedjes en lessen vind je extra muzikale activiteiten, zoals meebewegen, meeklappen, meespelen op een muziekinstrument of bijvoorbeeld een quiz. We geven je hieronder graag wat tips bij deze liedjes en lessen.

Bij sommige lessen kun je zelf online muziek maken met de 123ZING Componeertools. Wil je weten wat dat zijn? Klik hier voor korte uitlegvideo's over de componeertools.

In de liedjes gebruiken we soms ook witte stippen en ritme-iconen (cirkel, kruisje, driehoekje). Dat is een hulpmiddel (grafische notatie genoemd) om mee te kunnen spelen met het lied of het muziekstuk. Klap mee op de stippen of gebruik een instrument. Met de drie ritme-iconen speel je gemakkelijk mee in drie groepen (of met drie personen) maar je kan ook alleen spelen. Kies dan 1 icoon om te volgen. Je ziet in het filmpje goed wanneer je kunt spelen. Heb je geen ritme instrumenten in huis? Er zijn meer instrumenten om je heen te vinden dan je denkt! Bijvoorbeeld: potten, pannen, lepels, tafels, kopjes, flesjes met rijst...

Als extra instrument zie je ook de boomhwackers voorbij komen. Dat zijn gekleurde buizen die allemaal een eigen toon maken als je er mee op je hand slaat. Binnen de 123ZING Muziekmethode leren de kinderen hiermee spelen aan de hand van de kleuren in een meespeelvideo of bij een lied. Zo ontwikkelen zij hun ritmische en motorische vaardigheden en oefenen ze hun muzikaal gehoor. Maar bovenal hebben ze veel plezier met elkaar wanneer er goed wordt samengewerkt! De kleuren van de boomwhackers corresponderen met tonen. Ben je hier bekend mee, kijk dan eens of je een keyboard of piano bij het lied kan betrekken!

Veel muziekplezier!


Tips bij de liedjes en lessen


Meespelen en meezingen met Paaseieren

Tok en speel mee met de Paaseieren. Kies een mand en zeg ‘tok’ als het paasei in de mand valt. Zo klink je al snel als een echt kippenkoor! Of ga aan de slag met instrumenten. Kies een ritme-icoon en speel op je instrument als het paasei in de mand verdwijnt.

Let's Go Turbo!

4, 3, 2, 1… Let’s Go Turbo! Zing en dans vol energie mee met dit turbo-tastische lied! In de achtertuin of de woonkamer even lekker rekken en strekken. Volg de dansles en… laat je horen! TIP: Doe mee met de Dance Challenge en win een T-shirt! Meer info vind je op onze Facebookpagina.

Hippo On The Bus

Tellen in het Engels was nog nooit zo leuk! Volg de zangles en leer alvast een stukje van het lied.

Dit Ben Ik

Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes en mannen en vrouwen: ze hebben verschillende lichamen. ‘Dit Ben Ik’ vertelt op een luchtige en grappige manier over de verschillen en overeenkomsten, gegoten in een fris popliedje! Dit lied kan worden gebruikt als muzikale aanvulling op de Week van de Lentekriebels en het bijbehorende leskatern groep 3 en 4 van het lespakket “Relaties en seksualiteit” van Rutgers WPF. 123ZING maakte dit liedje i.s.m. de GGD West-Brabant.

Verjaardagsliedje

Hieperdepiep hoera! Vrolijk je verjaardag op met dit vrolijke verjaardagsliedje en maak op Schoolbordportaal een mooie taart voor een extra feestelijk gevoel!

Feest

Overal ter wereld wordt feest gevierd: een verjaardagsfeest, kerstfeest, babyfeest, suikerfeest, trouwfeest, leesfeest. Of gewoon een klein feestje omdat er iets bijzonders is gebeurd. Dit vrolijke lied is aanstekelijk om mee te zingen en heeft ook een belangrijke boodschap: feestvieren doe je met elkaar! TIP: doe ook mee met de bodypercussie-video!

Banaan

Een ode aan de banaan! Want de banaan staat bovenaan. Let op: gaat niet meer uit je hoofd… Bij het lied kan je ook aan de slag met zelf componeren met de tekentool. TIP: Zing het lied voordat je aan je fruit begint. Een lekker ontspannen momentje voor de pauzehap!

In Mijn Spaarpot

In samenwerking met Eurowijs schreven we voor de onderbouw In Mijn Spaarpot. Van dit lied is ook een lessuggestie beschikbaar, met nog meer leuk muziekspellen. Zie Downloads hieronder of de Leekrachtpagina van het lied.

Kijk Omhoog

Ken jij de planeten uit ons zonnestelsel? En hoelang duurt het voor de aarde om de zon is gedraaid? Zing ‘Kijk Omhoog’ en je leert het vanzelf. Het lied is opgebouwd uit drie delen, die afzonderlijk van elkaar gezongen kunnen worden. Start met de zangles en zing daarna verder. Ook heerlijk om alleen de audio (zie menu Zingen) aan te zetten en even weg te dromen…

Start De Dag

Zing ‘Start De Dag’ elke dag aan het begin van de dag. Wie zingt heeft een hoger concentratievermogen én voelt zich gelukkig. Een goede basis voor de andere taken die staan te wachten! Bovendien maak je ook gelijk je lichaamsspieren een beetje los én leer je tijdens het tussenstuk je denkspieren te gebruiken als er geïmproviseerd wordt. TIP: doe eerst samen de zangles om je stem op te warmen!

De Liefste Van De Wereld

Attentie alle vaders: als het straks Moederdag is, verras haar dan met dit lieve liedje!

Zebra Blues

Speel mee in drie groepen of kies 1 icoon om te volgen als je alleen bent. Speel mee op instrumenten of gebruik je lichaam! o = lage klank (trommel, stampen) x = midden klank (woodblock, takken tegen elkaar, klappen) en △ = hoge klank (schudeitjes, vingerknip)

Pan Vol Klanken

Met muzikale ingrediënten maak je steeds een andere sfeer. Iets sneller, herhalen, minder vaak spelen. Een zing- en meespeel lied om van te smullen! TIP: De iconen horen bij drie groepen instrumenten. Thuis bedenk je voor ieder icoon een ander geluid of thuisinstrument, bijvoorbeeld: o = stamp x = klap en △= vingerknip. Speel en zing je alleen? Kies dan 1 van de iconen om te volgen. Ben je met drie? Iedereen kiest een ander icoon!

Kijk Eens Wat Ik Kan

Applaus! Niet voor de leeuwentemmer of olifanten, maar voor Gijs die al kan schrijven en Sarissa die haar eigen veters strikt. In dit circus kom je alleen maar superdupermegakolossachtige artiesten tegen! Zing, speel en dans mee met ‘Kijk Eens Wat Ik Kan’ en nodig het publiek uit. Wat ga jij laten zien in het circus? ‘Kijk Eens Wat Ik Kan’ heeft de Willem Wilminkprijs gewonnen en is daarmee verkozen tot Beste Kinderlied 2019! TIP: Bij dit lied vind je heel veel extra’s! Zoals een zangles en een dansles. Ook kan je met instrumenten aan de slag! Klik in het lesoverzicht op het onderdeel dat je wilt doen. Met het onderdeel Spelenderwijs kan je ook meeklappen met de witte bollen bovenin.

Robotdans

Bliep bliep bliep! De robot spreekt een muzikale taal! Herken de codes en voer de bewegingen uit. Een lekker ouderwetse discohit om heerlijk op te dansen!

We Houden Het Schoon

Hopelijk kunnen we over een tijdje weer lekker buiten wandelen met elkaar! Tot die tijd is het lied ‘We Houden Het Schoon’ alvast leuk om te oefenen voor als het zover is. Het is speciaal voor de Schone Avond4daagse gecomponeerd met als doel kinderen en hun ouders bewust te maken van (zwerf)afval. Meer informatie: www.avond4daagse.nl.

Mi Cuerpo

Zing in het Spaans over je lichaam en leer zo de woorden in deze mooie taal. En natuurlijk maak je ondertussen ook nog muziek! TIP: Maak een eigen tafelritme met de opdracht Componeren. Open de opdracht. Rechtsonder zie de knop ‘Tekenen’. Hierin vind je stempels om een tafelritme te maken. Zo maak je in een handomdraai een ritme bij het lied!

We Gaan Op Reis, Yeehaa!

We gaan op reis! Maar gaan we met de auto, trein, motor of….?? Een vrolijk liedje over de geluiden die vervoersmiddelen maken, met een grappige twist. Hinnik eh… zing je mee?

EXTRA: Open de leerkrachtinformatie en klik op Downloads. Hier vind je een knipvel om een eigen geluidenfile te maken. De opdracht vind je in het lesoverzicht en staat omschreven in de Lessuggestie (ook bij Downloads).